Jízdné v chebské a sokolovské MHD zřejmě podraží

21. listopad 2016

Město Cheb zřejmě zdraží některé druhy jízdného v městských autobusech. Podle vedení radnice chce město zdražením jízdenek za hotovost přimět cestující, aby více využívali bezhotovostní platby, čipovou nebo bankovní kartu.

Právě jednorázoví cestující by měli zvýšení cen pocítit nejvíc. Hotovostní platba by měla vzrůst z 12 na 20 korun. Při platbě čipovou nebo bankovní kartou se má ale cena zvýšit jen z deseti na 12 korun. Zdražení jízdného musí ale ještě schválit zastupitelstvo.

Držitelů předplacených čipových karet by se zvýšení ceny týkat nemělo, stejně jako důchodců nad 65 let, kteří si mohou koupit celoroční jízdné za 245 korun.

Cheb zatím platil za MHD 12 milionů korun ročně. Autobusy Karlovy Vary požadovaly původně o milion korun více, nakonec se obě strany dohodly na 700 tisíc navíc. Z toho by město mělo zaplatit 300 tisíc korun a zbytek by měl přijít z dražšího jízdného.

V Sokolově zdraží kvůli zvýšení mezd řidičům

Také sokolovské zastupitelstvo bude muset na svém prosincovém zasedání rozhodnout, o kolik navýší roční dotaci na provoz městské hromadné dopravy. Společnost Autobusy Karlovy Vary požaduje vyšší příspěvek kvůli zvýšení platu řidičů autobusů, které schválila vláda.

Pokud by město svůj příspěvek zvýšilo o 600 tisíc korun, jedna linka by zřejmě musela být zrušena, jízdné by ale zdražilo pouze na 16 korun. Při variantě zvýšení příspěvku o 900 tisíc korun by zůstaly všechny linky zachovány a jízdné by zdražilo na 20 korun.

Nejdražší varianta by pro město znamenala vydat ročně z rozpočtu o milion víc, pro cestující by to znamenalo zachování všech linek a zdražení jízdného na 16 korun. Nyní město ročně dává na provoz MHD zhruba 8,3 milionu korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio