Další etapa konzervace památky skončila. Bečovský hrad má opravenou střechu a omítku

25. listopad 2016

Pracovníci Národního památkového ústavu dokončili v Bečově nad Teplou opravu vnějšího pláště středověkého hradu. V průběhu sedmi let postupně obnovili střechu, fasády a parkánové zdivo.

„Náš cíl do budoucna zůstává stejný, kromě prezentace Relikviáře svatého Maura chceme návštěvníkům ukázat autentický středověký hrad formou vzdělávacích programů. Chceme ukázat, že Bečov tvoří nejen relikviář, ale také tento výjimečný hrad," říká kastel státní hradu a zámku Tomáš Wizovský.

Bečovský, původně gotický hrad pochází ze 14.století. Památkáři ho obdivují zejména kvůli tomu, že se do dnešních časů zachoval prakticky v původním stavu. Bez přestaveb a devastujících stavebních zásahů. I přesto, že někdejší vlastníci hrad v minulosti používali jako sýpku anebo sklad stavebního materiálu.

Interiér a v současné době i exteriér hradu proto slouží jako interaktivní pomůcka k výuce stavební historie. Ve zdech jsou vidět původní konstrukce, kamenné prvky anebo odhalené části staticky zajištěných zdí.

Závěrečnou etapu opravy fasád měl na starosti restaurátor Václav Štochl. „Naše restaurátorská práce byla nutná proto, že na povrchu zdiva se dochovala celá řada omítek. Od gotických přes barokní až po současné. Všechny původní nalezené omítky jsme se snažili zachovat, aby historicky dokládaly stavební vývoj. Při práci jsme také používali materiál, který respektoval původní složení," říká Štochl.

Restaurátor Václav Štochl (vlevo) a kastelán bečovského zámku Tomáš Wizovský

Podle restaurátora Václava Štochla bylo asi nejobtížnější napojovat staré a nové části omítky. Fasáda starého hradu by teď měla vydržet bez zásadních oprav nejméně dalších 100 let. Konzervace středověkého hradu tím ale v žádném případě nekončí. V těsné blízkosti hradního areálu navíc památkáři otevřou příští rok naučnou stezku zaměřenou na ukázky historického stavitelství.

autor: zdt
Spustit audio