Karlovarské dialyzační středisko pomáhá lidem už 30 let

1. prosinec 2016

Významné jubileum si v těchto dnech připomíná dialyzační středisko v Karlových Varech. Celý tým lékařů a sester, pacienti i zakladatelky slaví jeho třicáté narozeniny a připomínají si dlouhou historii tohoto střediska.

Dialyzační středisko v Karlových Varech naleznete v celkově zrekonstruované budově H Karlovarské krajské nemocnice. Na ploše 900 metrů čtverečních mají pacienti k dispozici ve velkém sále celkem osmnáct míst pro chronickou dialýzu a další dvě lůžka jsou v menších sálech pro infekční pacienty a akutní případy. Nebývalo to tak ale vždy.

Když středisko v roce 1986 začínalo, staralo se o dva pacienty. O rok později jich bylo již třináct a jejich počet rychle narůstal. Kapacita prostorů se pro zajištění kvalitní péče všem pacientům ukázala jako nedostatečná, a bylo tedy nutné hledat nové prostory. Ty se našly právě ve stávající nemocniční budově, kde středisko sídlo od roku 2014.

Dnes patří středisko do celosvětové sítě NephroCare a stará o desítky pacientů

Za celou historii zde bylo uskutečněno téměř 190 tisíc dialýz. Toto vysoké číslo je dáno i tím, že středisko často využívají i přespolní pacienti v rámci programu Prázdninová dialýza a také lázeňští hosté.

„Za poslední dva roky bylo do pravidelného dialyzačního programu zařazeno přes šedesát nových pacientů, přičemž nejmladšímu je 23 let a nejstaršímu 87 let,“ říká primářka Dagmar Fričová.

„Jsem ráda, že pacienti mají tak krásné středisko. My jsme začínali skoro z ničeho, katétry jsme si vyráběli ještě ručně z hadiček pro infuzní léčbu a vše byla tak trochu alchymie,“ vzpomíná bývalá vedoucí lékařka Růžena Holá.

„Hlavně, aby všichni pacienti měli vše, co potřebují, a aby středisko dále vzkvétalo,“ dodává ba závěr bývalá vrchní sestra Miloslava Pokorná

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio