Radnice v Mariánských Lázních se proměnila v adventní dětskou dílnu

6. prosinec 2016

Pracovní stoly zaplněné barevnými obálkami, kousky papíru, tubami od lepidel anebo perníčků. U stolů žáci základních škol a také obyvatelé Ústavu sociální péče Pramen z nedalekého Mnichova. Tak vypadala pracovní dětská umělecká dílna nazvaná Vánoční zastavení. Odehrála se v širokých chodbách radnice.

Společná práce dětí a hendikepovaných byla možností, jak zapomenout na předvánoční shon, nákupní centra anebo shánění dárků.

„Není to vánoční jarmark, říkáme tomu vánoční zastavení. Aby si sem přišli rodiče s dětmi vyrobit nějakou vánoční dekoraci a aby měli takovou pohodu,“ říká vedoucí improvizovaných dílen a sociální pracovnice Jitka Dvořáková.

„Zdravé děti se tady setkávají s lidmi z domova v Mnichově u Mariánských Lázní. Jsou to lidé se zdravotním postižením. Zveme sem proto i děti ze speciálních základních a mateřských škol. Aby společně vyráběli, aby necítili ten hendikep, aby mohli být jeden pro druhého nějak užiteční,“ dodává Dvořáková.

Vánoční zastavení na mariánskolázeňské radnici bylo dalším místem, kde se mohli zdraví lidé setkat se zdravotně hendikepovanými. Kteří se ale snaží být aktivní a chtějí být součástí společnosti. A děti je při společné činnosti vnímají naprosto bez problémů. Součástí výstavy byl prodejní stánek chráněných dílen. Vánoční dárky, které si děti vyrobily, si samozřejmě odnesly domů.

Radnice v Mariánských Lázních se proměnila v adventní dílnu dětí

Setkání na radnici podpořilo vedení města. A pomohli ho zajistit i dobrovolníci. Jedním z nich byla slečna Barbora z Františkových Lázní.

„Mě to baví takhle pomáhat mentálně postiženým. A hlavně mamka v mnichovském ústavu pracuje a ta mne k tomu také přivedla. V současné době studuji hotelovou školu. Jako servírka ale pracovat nechci. Po dokončení studia si doplním potřebné vzdělání, a chci se práci se zdravotně postiženými věnovat naplno. Vím, že mě to bude bavit,“ tvrdí Barbora.

„Třeba i tahle moje práce na vánočním setkání dokáže díky zdravotně postiženým správně naladit na předvánoční čas. Oni z toho mají radost a nám zase dělá radost to, že jim tu radost můžeme dopřát,“ uzavírá sedmnáctiletá Barbora.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio