Zámky v Bečově a Kynžvartu vstupují do nové sezóny. Nabízí zábavu i překvapení

24. březen 2017

Zájem o historické památky v Karlovarském kraji roste. Potvrzují to údaje Národního památkového ústavu, který se v regionu stará, kromě jiných, o státní hrad a zámek v Bečově nad Teplou a zámky v Kynžvartu a ve Valči. Vloni je navštívilo o 30 procent více turistů, celkově přes 110 tisíc.

Letošní sezóna bude v této souvislosti výjimečná hlavně pro Bečov. Na zámku přivítají miliontého návštěvníka. Historický areál je totiž otevřený pro veřejnost teprve od roku 1996.

Bečov nad Teplou nabízí i v letošním roce zejména prohlídkové okruhy věnované Relikviáři svatého Maura. Novinkou sezóny bude prohlídkový okruh kolem hradu s novou naučnou trasou věnovanou historii architektury. Středověký hrad má upravenou fasádu tak, aby respektovala vývoj stavebních prvků historických sídel.

V květnu chystají v Bečově dokonce překvapení. Nový přírůstek do bečovských pokladů, který má přímou souvislost s někdejšími vlastníky panství, rodem Beaufort-Spontin.

Zámek Kynžvart láká na své rarity z oblasti kosmologie a astrologie

Upozorní zejména na tematicky zaměřenou zámeckou knihovnu. A představí dva výjimečné svazky: první vydání Astronomia Nova Johannese Keplera, anebo první vydání atlasu hvězdné oblohy Uranometria od Johanna Bayera. Správa zámku bude na výukových programech spolupracovat s plzeňskou hvězdárnou. V průběhu sezóny dokonce představí mobilní planetárium.

Lidé se stále více zajímají také o historický areál ve Valči na kraji Doupovských hor. V současné době má zámek hotovou fasádu a památkáři postupně obnovují okolní zahrady. Výjimečná investice je čeká na podzim. Začnou totiž s opravami zchátralého skleníku. Zajistí sesutou podpěrnou zeď.

Ze skleníku a přilehlých objektů se v následujících dvou letech stane restaurace a výstavní místnost. Chybět nebude zázemí pro rostliny, které jsou přes léto umístěny v blízkém zámeckém parku.

Všechny tři historické areály budou mít v letošním roce dvě tematická zaměření. Věnovat se budou především období renesance a krajinářství. Hlavní turistickou sezónu otevřou všechny tři historické areály 1. dubna. Vstupné oproti loňsku podraží o 10 procent.

autor: zdt
Spustit audio