Karlovy Vary mají pravidelnou leteckou linku do Německa. Poprvé v historii

31. březen 2017

Karlovarské letiště oficiálně zahájilo provoz pravidelní letecké linky do německého Dusseldorfu. Spojení je zaměřeno především na zákazníky, žijící v západní části Německa poblíž holandských hranic. Dopravní spojení chce oslovit klientelu, která má zájem o lázeňství a turistiku.

Ve srovnání s časově náročnou pozemní dopravou autobusem je let z Düsseldorfu výrazně kratší. Trvá přibližně jednu hodinu a deset minut. Linka bude létat dvakrát týdně, ve čtvrtek a v neděli večer.

Lety mezi Karlovarským krajem a Severním Porýním-Vestfálskem bude provozovat soukromá společnost Germania letadly Boening 737-700 nebo Airbus 319. Kapacita letounů je od 148 - 150 míst v ekonomické třídě. Ceny jednosměrných letenek začínají na 49 € včetně poplatků.

Na palubě najdou cestující běžný servis, včetně občerstvení. O novou linku usilovalo zejména zájmové sdružení Karlovarského kraje, města Karlovy Vary a mezinárodního letiště. Jedním z cílů je alespoň částečně nahradit ubývající ruskou klientelu a získat nové trhy v západní Evropě.

První, takzvaný inaugurační let, se odehrál přesně podle letového řádu. Na letiště v Olšových Vratech dosedl ve čtvrtek 30. března ve 20:15 hodin. Ihned po přistání dopravní letadlo projelo vodní slavobránou, kterou připravily osádky dvou hasičských vozidel.

Na palubě letu přicestovali, kromě jiných, politici, obchodníci a novináři. Delegaci doprovázel konzul České republiky v Düsseldorfu Robert Otepka. „Já jsem rád, že se linka otevírá, konkurence je samozřejmě tvrdá. Severní Porýní-Vestfálsko je velký turistický trh a těch destinací odkud se dá létat z Kolína nad Rýnem anebo Düsseldorfu je veliké množství. České lázeňství a Karlovy Vary jsou ale pojmem. Bude to náročné, ale ten potenciál k rozvinutí linky tady určitě je,“ říká Otepka.

Inaugurační let sledovaly přímo na karlovarském letišti desítky diváků. Většina z nich oceňovala měkké přistání pilota a ideální povětrnostní podmínky.

autor: zdt
Spustit audio