Bečovský zámek má novou chloubu, unikátní briliantový diadém

2. květen 2017

Na Státním hradu a zámku v Bečově odtajnili nový přírůstek do sbírky svých pokladů. Přímo v interiérech zámku budou mít návštěvníci možnost spatřit briliantový diadém z majetku rodu Beaufort-Spontin.

Korunka tak nově doplňuje kolekci místních pamětihodností - relikviář sv. Maura, hodnotnou sbírku vín i koňaků z 19. století a v neposlední řadě také architektonický cenný areál s unikátně dochovaným středověkým hradem.

Vysokokarátová čelenka je zhotovená ze žlutého zlata se silnou vrstvou stříbra a je osazená 540 diamanty. Šperk byl přitom dlouhá léta uchován v papírové krabici, spolu s dalšími zkonfiskovanými předměty.


Diadém je ozdoba hlavy, koruna, čelenka nebo její přední či horní zdobený nástavec. V přeneseném slova smyslu se termín užívá pro drahokam nebo pro výzdobu klenotu pomocí drahokamů: například koruna se nazývá latinsky corona diademata.

Inventární seznamy ze začátku 60. let se o korunce zmiňují jako o „rozlomené čelence z bílého kovu, neznámého původu, vyložené bílými kameny, z nichž tři již chybí“. To jasně ukazuje, že skutečná identita a hodnota předmětu nebyla známa. Dlouhou dobu se mělo dokonce za to, že se jedná o divadelní atrapu.

Cena šperku byla soudním znalcem ohodnocena na téměř dva miliony korun, historický význam však nelze penězi prakticky vyčíslit.

Na Státním hradu a zámku v Bečově odhalili briliantový diadém
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio