Hasiči na karlovarském letišti mají novou požární stanici

5. květen 2017

Nová budova s operačním střediskem a garážemi pro výjezdy hasičských vozů slouží od nynějška zaměstnancům Záchranné a požární služby (ZPS) na mezinárodním letišti v Karlových Varech. Namísto starého dosluhujícího objektu budou hasiči využívat moderní zázemí. Celková investice dosáhla 32 milionů korun.

Nový objekt se nachází východně od terminálu letiště, tedy v ideální poloze ke vzletové a přistávací dráze s ohledem na záměr jejího budoucího prodloužení. Kromě letištních hasičů bude část prostor mít k dispozici rovněž Inspektorát cizinecké policie, respektive jeho kynologická složka.

„Letištní hasiči nezasahují pouze v areálu letiště, ale vzhledem k tomu, že jsou začleněni do požárního poplachového plánu regionu, mohou vyjíždět i k dopravním nehodám, například na blízké frekventované silnici I/6 nebo v okolních obcích,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Dokončení výstavby nové budovy ZPS na karlovarském letišti znamená další významný krok v jeho modernizaci. Objekt byl vybudován tak, aby plně vyhovoval všem požadavkům na letištní hasičské stanice i s ohledem na připravovaný projekt rozšíření a prodloužení ranveje, kterou by pak mohla využívat i velkokapacitní letadla.

Na letišti v Karlových Varech vznikla nová hasičská stanice

„S jejich provozem pak souvisí i vyšší kategorie požární ochrany, kterou musí provozovatel letiště zajistit (počty personálu a záchranných vozidel). Z tohoto pohledu se tedy jedná o nadčasovou stavbu,” říká ředitel letiště Václav Černý.

„Nová stanice ZPS je dvoupatrová budova, ve které se nachází dostatečný počet garážových stání a prostory pro komplexní činnost jednotky hasičů ve službě. Nejvýraznějším prvkem stanice bude prostor pro operační dispečink, ze kterého má službu konající dispečer dokonalý přehled o provozu letadel,“ dodal vedoucí útvaru Záchranné a požární služby Radek Tuček.

Nová hasičská stanice je napojena na letištní pojezdovou dráhu novou komunikací a v okolí vznikly zpevněné plochy včetně parkoviště pro osobní automobily.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio