V Karlových Varech se chystá referendum o Vřídelní kolonádě

3. červenec 2017

Obnovu Vřídelní kolonády do podoby, kterou jí dali architekti Ferdinand Fellner a Hermann Helmer na přelomu 19. a 20. století, chce prosadit referendum, které chystají karlovarští aktivisté. Zatím organizátoři získávají podpisy.

„Momentálně máme přes 2500 podpisů, zbývá nám zhruba 1400, předpokládáme tedy, že bychom referendum spojili již s parlamentními volbami, které se konají v říjnu. Dalším možným termínem jsou prezidentské volby v lednu 2018," uvedl zástupce organizátorů Ota Řezanka.

Pro konání referenda je potřeba získat podpisy deseti procent voličů. Podle primátora Petra Kulhánka vyhlásí vedení města referendum jen v případě, že organizátoři zákonný počet podpisů dodají.

Současná Vřídelní kolonáda ze 70. let 20. století se ocitla v havarijním stavu. Agresivní minerální voda poškodila jak zázemí pro jímání vřídelní vody, tak i kovovou konstrukci sálu, ve kterém pramen vody tryskal. Ten je od letošního roku přenesen do prostoru před kolonádou.

Město chce letos začít s přesunem technologií z podzemí pod kolonádou do prostoru před ní. Pak se chystá oprava samotné kolonády. Zároveň se ale připravuje zadání pro architektonickou soutěž na řešení celého prostoru okolo Vřídelní kolonády.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio