Sokolov obnoví měření radary, příjmy z pokut půjdou jen městu

11. srpen 2017

Sokolov chce obnovit činnost radarů ve městě. Monitorování rychlosti aut a vybírání pokut město přerušilo kvůli pochybnostem, jestli smlouva s provozovatelem radarů, kterému šla část z pokut, nemůže být napadena u soudu. Nyní si město radary pronajme.

„Opět oživíme měřené úseky. Měření jsme přerušili, protože soud podobnou vyhlášku v Turnově zrušil. My jsme ji měli trochu jinak postavenou, ale část peněz z pokut šla soukromé firmě. Nyní si radary pronajmeme. O výši pokut bude rozhodovat město, také příjmy z pokut budou příjmy města," uvedl starosta Jan Picka.

V Sokolově jsou radary v ulicích Závodu míru a Sokolovská. Rychlost projíždějících aut tam nyní ale neměří. Přitom za necelý rok, kdy radary fungovaly, zachytily téměř dva tisíce přestupků, kvůli kterým padly pokuty za zhruba milion korun.

Radnice na spuštění radarů řidiče předem upozorňovalo a v měřených úsecích instalovalo výstrahy, že se rychlost měří. „Navíc měření bylo průběhové. To znamená, že pokud v měřeném úseku řidič přibrzdil, tak se rychlost na začátku a konci úseku zprůměrovala," dodal Picka.

Město nyní vypíše soutěže na pronájem radarů a jejich měření chce obnovit ještě letos. Bude s tím souviset i navýšení počtu zaměstnanců úřadu minimálně o jednoho pracovníka.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio