O lázně bude pečovat urbanista. Karlovy Vary zakládají Kancelář architektury města

11. srpen 2017

Karlovy Vary zakládají novou příspěvkovou organizaci: Kancelář architektury města. Její ředitel bude nezávislým odborníkem, který bude městu radit s otázkami architektury a urbanismu, ale i strategickým či ekonomickým rozvojem. Na založení kanceláře se město připravovalo více než rok.

„Karlovy Vary nemohou věčně žít jen z lázeňské slávy a festivalového týdne. Potřebujeme aktivně promýšlet a utvářet budoucnost města. Zároveň nám chybí autorita se sjednocujícím pohledem, které na straně jedné chrání přírodní a architektonické hodnoty, na straně druhé umožňuje rozvoj, funkčnost a zvyšuje jeho atraktivitu. Proto jsme se rozhodli založit instituci, která má vizi budoucnosti dlouhodobě držet," uvedl primátor Petr Kulhánek.

V nově vzniklé organizaci by měli pracovat odborníci na architekturu a urbanismus, kteří městu pomohou s koncepčním plánováním i s ekonomickým rozvojem. Podle primátora by měl městský architekt řešit jak velké investiční a rekonstrukční záměry, tak i zdánlivé drobnosti, které ovšem významně ovlivňují dojem z města. Třeba skutečnost, že v každé ulici město používá jiný mobiliář, nebo že dvě vedle sebe ležící ulice vypadají po rekonstrukci každá jinak.

Karlovy Vary jsou teprve třetím českým městem, které podobnou instituci zakládá

V Praze již čtvrtým rokem funguje Institut plánování a rozvoje Prahy. V Brně od minulého roku existuje Kancelář architekta města Brna.

„Je rozhodně velice dobré, že se vedení města Karlovy Vary rozhodlo založit tuto kancelář. V řadě českých měst již pracují městští architekti, kteří pro politickou reprezentaci připravují kvalitní podklady pro koncepční rozhodování o budoucím rozvoji těchto sídel, a je to jistě k jejich prospěchu,“ řekl předseda České komory architektů Iva Plicka.

Vznik Kanceláře architektury města podporuje i významný karlovarský konzultant Miroslav Hofírek. „Důležitá bude osobnost ředitele. Měl by to být vizionář, kreativní člověk, který v našem městě s bohatou minulostí citlivě zanechá otisk současnosti,“ říká Hofírek. „A především musí umět dobře komunikovat s veřejností i představiteli města, aby pro své myšlenky dokázal získat většinu občanů,“ myslí si Hofírek.

Karlovy Vary

Jedním z nejdůležitějších úkolů kanceláře bude hledat cesty, jak propojit turistickou, lázeňskou oblast se zbylými čtvrtěmi tak, aby tvořily fungující organismus. Další otázkou je koncepce širšího centra města, včetně Dolního nádraží, s tím související řešení veřejné dopravy včetně terminálu. Výzvou pro novou instituci bude také pojetí a způsob revitalizace staré vodárny v Tuhnicích. Kancelář bude také koordinovat další postup nakládání s Vřídelní kolonádou.

Ředitele budou Karlovy Vary hledat v otevřeném výběrovém řízení. Vítěze vybere na konci října mezinárodní porota, v níž zasednou i renomovaní čeští architekti či zástupci města. Do výběrového řízení se mohou hlásit architekti, ale i další odborníci na urbanismus a městské plánování. Výběrové řízení bude vyhlášeno ve druhé polovině srpna.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio