Do Chodova se vrátily zrestaurované obrazy křížové cesty

15. srpen 2017

Do kostela svatého Vavřince v Chodově se po zrestaurování vrátilo 14 pláten z 19. a 20. století s výjevy z křížové cesty. Restaurování začalo loni na jaře a stálo zhruba 1,5 milionu korun. Dva metry vysoké a metr a půl široké obnovené obrazy veřejnost poprvé spatřila o uplynulém víkendu při svatovavřinecké pouti.

„Cyklus je unikátní především svým stářím a svými rozměry. Je to jedna z nejstarších a největších křížových cest v našem regionu. A pak také tím, že každý obraz pochází z jiného období a má jiného autora. Jako celek cyklus dokládá umělecké směry v regionu v 19. a 20. století," řekl chodovský historik Bělohlávek.

Všechny obrazy prošly restaurátorskými dílnami Jiřího Matějíčka a Milana Kadavého, kteří se restaurování věnují přes 40 let. V regionu se podíleli například na restaurování v Chlumu svaté Maří nebo v klášteře v Teplé.

Čtrnáct rozměrných pláten ukazuje utrpení Ježíše Krista při jeho poslední cestě na Golgotu, kde byl ukřižován. Mezi autory obrazů jsou například majitel chodovské porcelánky Johann Hüttner, rodák z Horního Slavkova a pražský portrétista Anton Hölperl nebo pražský malíř Václav Markovský.

Čtyři obrazy nechalo město zrestaurovat loni a původně počítalo s tím, že dále budou obnovena dvě plátna ročně. Chodov byl ale úspěšný s žádostmi o dotace a restaurování se tak podařilo kompletně dokončit letos.

zdroj: ČTK
Spustit audio