Škola J. A. Komenského v Chodově je po desetiletích v jedné budově

8. září 2017

Ve třídách v dokončené přístavbě základní školy Jana Amose Komenského v Chodově zasedli poprvé školáci do lavic. Díky přístavbě za 37 milionů korun se ve Smetanově ulici budou se svými staršími spolužáky učit i žáci prvního stupně.

Školu se tak po desítkách let podařilo sjednotit do jedné budovy. Celkem v základních školách v Karlovarském kraji zahájilo školní rok přibližně 25 tisíc žáků, z toho kolem tři tisíc prvňáčků.

Nová část školy je bezbariérová a propojená s ostatními objekty tak, aby žáci i učitelé mohli bez problémů projít do budovy druhého stupně, jídelny nebo školní družiny. Ve Smetanově ulici vzniklo devět nových tříd, kabinety, ředitelna a sociální zařízení.

Přístavba pojme asi 270 žáků, celková kapacita školy se tak zvýšila na 550 míst. Sjednocení školy zvýší komfort pro žáky i učitele a pomůže i kvalitě výuky.

První stupeň školy Jana Amose Komenského sídlil až do letošního roku v ulici Dukelských hrdinů. Vybudování přístavby trvalo 12 měsíců, sjednocení tohoto školského areálu město plánovalo zhruba pět let.

V budově ve Smetanově ulici sídlilo původně gymnázium, objekt byl ale ve špatném stavu. Kraj ho však nechtěl rekonstruovat a hrozilo, že střední školu v Chodově zruší. Město proto s krajem vyjednalo bezúplatnou směnu za budovu v Komenského ulici, kde dříve sídlil druhý stupeň. Gymnázium v Chodově se tak podařilo zachovat.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio