Kraj nabídne školám v regionu mobilní dopravní hřiště

2. říjen 2017

Karlovarský kraj získal do výpůjčky mobilní dopravní hřiště a bude ho půjčovat školám. Finančně chce také podpořit údržbu nebo stavby pevných dopravních hřišť v obcích a městech v kraji.

Hřiště je složeno z protiskluzových gumových podložek imitujících asfalt. Díky nim je možné vytvořit různé dopravní situace. Samozřejmostí jsou i dopravní značky a světelné semafory, které jsou nezbytnou součástí řízení silničního provozu.

Výhodou mobilního dopravního hřiště je jeho snadná manipulovatelnost a využitelnost za každého počasí. V zimě může být rozloženo v tělocvičnách, v létě pak kdekoliv venku.

„Mám velikou radost z toho, že můžeme školám nabídnout možnost bezplatného zapůjčení mobilního dopravního hřiště. Děti patří k nejohroženějším skupinám v dopravě a díky němu se snadněji naučí, jak se mají na silnicích chovat a jak mají dbát své vlastní bezpečnosti. Je to skvělá vzdělávací pomůcka,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Dětem a pedagogickému dozoru tak jednoznačně odpadá nutnost cestovat kvůli dopravní výchově po regionu.

„Plánujeme, že bychom hřiště půjčovali školám na jeden den. Možné by samozřejmě byly i dlouhodobější rezervace. Na webu Karlovarského kraje vzniká rezervační systém, který bude případné zájemce informovat o aktuálních zápůjčkách,“ doplnil náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Vedle mobilního dopravního hřiště je v regionu i sedm stálých dopravních hřišť, většinou ve velkých městech. Kraj chce podpořit dopravní výchovu i tím, že vypíše dotační program na údržbu, obnovu nebo stavbu dalších hřišti. Pro příští rok na to dá milion korun s tím, že žadatel, což budou obce, může dostat maximální příspěvek až 250 tisíc korun. Pokud bude o program zájem, bude dotační program pokračovat i v příštích letech.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio