Hlavní křižovatka ve Žluticích prošla modernizací za 11 milionů

5. říjen 2017

Nejfrekventovanější křižovatka ve Žluticích je po rekonstrukci. Komunikace je nyní bezpečnější a umožní větší plynulost provozu.

Na její opravy získal Karlovarský kraj dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady činily 4,5 milionu korun. Modernizace spočívala v stávající komunikace i v úpravách mostu.

„Z celkových nákladů bude 85 % pokryto z dotace Evropské unie, pět procent výdajů bude uhrazeno ze státního rozpočtu a zbylých přibližně půl milionu korun půjde z rozpočtu Karlovarského kraje,“ řekl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Další finance vložilo do úpravy křižovatky město Žlutice. Nechalo zrekonstruovat část sousedící památkové zóny, zajistilo výstavbu nových chodníků, úpravu veřejného osvětlení i zastávkových výjezdů pro autobusy.

„Původně nevyhovující křižovatku se kraj rozhodl zmodernizovat především z důvodu vyšší bezpečnosti a plynulosti dopravního provozu. Nyní je křižovatka zcela přehledná,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Rozcestí plní funkci důležitého dopravního uzlu, je velmi frekventované a tvoří významný průsečík i pro místní a regionální dopravu. Silnice II/193 vede směrem na Nečtiny a Úněšov v Plzeňském kraji, a silnice II/205 míří na Močidlec a Manětín. Komunikace se zároveň napojuje na silnici I/6 ve směru na Karlovy Vary a na Prahu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio