Příchod BMW na Sokolovsko pomůže firmám i lidem, míní kraj a obce

20. prosinec 2017

Ohlášený příchod německé automobilky BMW na Sokolovsko pomůže zaměstnanosti, vzdělávání a je také šanci pro firmy z regionu. Myslí si to oslovení zástupci Karlovarského kraje, obcí i podnikatelů. BMW chce u Sokolova postavit polygon pro testování elektromobilů a autonomních vozů.

Podle předsedy Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje Josefa Ciglanského platí, že pokud by firma polygon vybudovala na rekultivovaných pozemcích, spojilo by se příjemné s užitečným.

„BMW je velice silný investor, takže by jeho příchod příznivě ovlivnil celý kraj. Mohlo by to příznivě ovlivnit i vzdělanost a poptávku po vzdělání, pokud by tam vznikly příležitosti i pro české zaměstnance. Mohlo by to i motivovat některé studenty studovat obory, které by se uplatnily při práci na polygonu," řekl Ciglanský.

Jak uvedli představitelé BMW, do polygonu a dalších objektů na ploše 500 hektarů investuje společnost v přepočtu asi 5,1 miliardy korun. Zprovoznit ho automobilka chce do roku 2021. BMW v centru zaměstná mimo jiné technické inženýry a počítačové experty. Nové zkušební středisko má dát práci několika stovkám zaměstnanců.

Čtěte také

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová řekla, že jednání trvala několik let, ale nakonec dopadla dobře. „Jsem šťastná, že se to povedlo. Je to přesně to, co region potřebuje. Silný investor, který sem přinese výzkum a vývoj a nejde o nějakou montovnu," řekla Vildumetzová.

Příchod investora vítají i starostové měst na Sokolovsku. „Pro Sokolov je to samozřejmě dobrá zpráva, a to hned z několika hledisek. Jednak vznikne několik set pracovních míst, ať už pro odborníky z vysoce technologických oborů, tak z jiných, které jsou Sokolovákům nyní bližší. Věřím, že nový zaměstnavatel bude v regionu vytvářet tlak na růst průměrné mzdy," řekl starosta Jan Picka.

Město je podle něj připraveno na to zapojit do spolupráce i místní školy. V důsledku by to mohlo vést i k tomu, že se mladí lidé do regionu budou po ukončení studií vracet a zůstávat tam.

Čtěte také

V pozitivní vliv investora věří i Patrik Pizinger, starosta Chodova - města, které leží v těsné blízkosti výsypky, kde má BMW začít stavět. Podle něj nový silný investor může pomoci zvýšit nároky na vzdělanost v regionu, a přispět tak k jejímu rozvoji.

Velká podkrušnohorská výsypka vznikla sloučení několika menších výsypek a s rozlohou přes 1 200 hektarů jde o největší výsypku v Česku. Výhodou je, že leží blízko Sokolova, ale zároveň je vyvýšená a těžko přístupná. Pozemky automobilka koupila od Sokolovské uhelné.

Sokolovská uhelná disponuje v okolí sokolovské hnědouhelné pánve hned několika průmyslovými zónami, pro které hledá vhodné investory. Největší je zóna u Starého Sedla, zařazená mezi strategické zóny České republiky.

zdroj: ČTK
Spustit audio