V Nádražní ulici v Sokolově bude nízkoprahové centrum

31. leden 2018

Při noclehárně v Nádražní ulici v Sokolově vznikne leště letos nízkoprahové centrum. K dispozici by mělo být i dluhové a sociální poradenství.

Součástí centra bude například kuchyňka, zázemí pro praní prádla nebo místo, kde bude bezdomovce moci prohlédnout lékař.

Na stavební úpravy za asi 4,8 milionu korun získalo město evropskou dotaci z programu IROP. Fungování služby pro lidi bez domova by to mělo zjednodušit.

Nízkoprahové centrum nyní organizace Pomoc v nouzi provozuje v domku na bývalém autobusovém nádraží, který je od noclehárny vzdálený asi 500 metrů. V přízemí budovy v Nádražní ulici bude k dispozici víc prostoru.

Dům za účelem zřízení noclehárny koupilo město Sokolov koncem roku 2016 za dva miliony korun. Noclehárnu nechalo vybudovat v prvním patře, se vznikem nízkoprahového centra v přízemí se počítalo od začátku.

Lidem bez domova začala noclehárna poprvé sloužit minulou zimu. Nahradila stan pro bezdomovce, který město provozovalo v předchozích letech. Kapacita noclehárny je 28 míst, přes zimu je plně využívaná.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio