Na území Jižního lomu u Sokolova by mohly být rodinné domky

1. únor 2018

Na území takzvaného Jižního lomu u Sokolova by v budoucnu mohly vzniknout pozemky pro bydlení. Desítky parcel pro rodinné domky mají nahradit neupravené zalesněné území a staré garáže, kterou jsou častým cílem vandalů. O vykoupení části potřebných pozemků město jedná s Lesy ČR.

„Na úpravu tohoto území bychom mohli použít peníze z prostředků na zahlazování následků důlní těžby. Část pozemků leží v záplavovém území, tam by ale mohly vzniknout prostory například pro volnočasové aktivity," řekla Hana Špičková ze sokolovského městského úřadu.

Pozemky od Lesů ČR by podle ní město mohlo získat už do konce roku, vznik parcel by pak byl otázkou několika následujících let.

O celkovou rekultivaci Jižního lomu se město Sokolov snaží posledních několik let. Součástí toho je i snaha získat zanedbané garáže. Z 200 garáží už 25 vlastníků městu garáž darovalo, dalších 70 reagovalo na nabídku města, že garáž vykoupí za 10 tisíc korun. Po vykoupení budou garáže zřejmě určeny k demolici.

Čtěte také

V odpočinkovou zónu se v minulých letech podařilo proměnit zanedbaný lesopark na břehu Ohře nejblíže centru města. S městem ho spojuje takzvaná Krejcarová lávka, kterou v příštích letech čeká kompletní rekonstrukce za desítky milionů korun.

Další část Jižního lomu je nyní využívaná pro populární překážkový závod Bahňák. Část Jižního lomu chtělo město dříve využít pro stavbu útulku pro zvířata, který nakonec funguje v areálu soukromého ranče Vránov.

Jižní Lom leží v severozápadní části města, zabírá území mezi řekou Ohře a silnicí na Citice. Pozemky pro bydlení by v budoucnu mohly být atraktivní i díky blízkosti jezera Medard, jehož okolí je už nyní oblíbeným rekreačním místem.

zdroj: ČTK
Spustit audio