Karlovy Vary podaly žalobu kvůli vlastnictví KV arény

10. červen 2011

Náměstek karlovarského primátora Jiří Kotek podal žalobu na stavební firmy, které postavily KV Arénu. Soudí se, jménem města, o vlastnictví objektu. Podle něj došlo k porušení zadávání veřejné zakázky, což potvrdil i antimonopolní úřad, když městu udělil půlmiliónovou pokutu za nestandardní výběr stavebních firem. Primátor města Petr Kulhánek vyzval Jiřího Kotka, aby žalobu stáhl. Ten s tím nesouhlasí.

Jiří Kotek uvedl, že žaloba byla podána v souladu se zákonem. Navíc pokud by město otálelo s jejím podáním, nemohlo by pak rozporovat první z faktur na částku 9 miliónů korun, kterou Karlovy Vary zaplatily firmám za stavbu haly. Termín totiž vypršel 23. května. Podle něj přece nejde o malé peníze.
V celé kauze jde ale o větší částku - miliardu 200 tisíc korun. Tolik totiž stála výstavba KV Arény. Jiří Kotek říká, že celá výstavba od prvopočátku byla protizákonná. A připomenul dnes už legendární „Karlovarskou losovačku“. Za svým rozhodnutím si stojí a říká že je jeho povinnosti poukázat na všechny nepravosti.

Kvůli žalobě na stavební firmy podalo místní sdružení ODS v Karlových Varech trestní oznámení na neznámého pachatele. Touto žalobou mohlo podle oznámení, dojít ke zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jak z trestního oznámení vyplývá, žaloba v případě neúspěchu města v soudním řízení, to znamená že KV Aréna zůstane v jeho vlastnictví, připraví Karlovy Vary o osm milionů korun za náklady právního zastoupení na jedno stání. ODS ale vyzývá vedení magistrátu, aby žalobu na vlastníka haly nestahovali. Podle předsedy strany Jiřího Vaněčka, je totiž zapotřebí oznámení prošetřit.

KV Arena

V případě úspěchu žaloby, to znamená, že by se vlastníkem haly stalo sdružení stavebních firem, by Karlovy Vary získaly už zmíněnou miliardu korun. Zřejmě by ale musely vrátit dotaci včetně úhrady penále. Také zpětný odvod DPH ze stavby, a v neposlední řadě i úvěr, který město na stavbu haly získalo.

Spustit audio