Víkend na hradu Loket patřil středověkým slavnostem

15. srpen 2011

Hrad Loket na Sokolovsku o víkendu ožil středověkými slavnostmi purkrabího Půty. V prostorách hradu i v podhradí se to hemžilo muzikanty, kejklíři, tanečnicemi, lazebnicemi a trhovci. Lidová řemesla už jsou také nedílnou součástí slavností a tak návštěvníci měli příležitost osvojit si kupříkladu hrnčířství, kovářství, knihtisk, řezbářství, nebo tkalcovství .

Jen během prvního dne navštívilo slavnosti purkrabího Půty kolem tří tisíc lidí. Letos na ně zavítali například i klienti Domova pro osoby se zdravotním postižením z Vejprt na Chomutovsku.

Návštěvnost hradu Loket je opět na vzestupu. Zatímco v roce 2007 památkou prošlo přes 100 tisíc lidí, v následujících letech to bylo podstatně méně. Teprve vloni mohli lidé po dlouhých 18 letech opět obdivovat hrad bez lešení, když skončila rozsáhlá oprava, která přišla na 90 milionů korun. Významný hrad byl po dobu oprav celoročně přístupný veřejnosti. Brány nezavíral ani na Štědrý den. Teď už má opravenou fasádu, střechu i interiéry.

Obecně prospěšné společnosti spravující městský hrad se po letitém snažení podařilo odkoupit zchátralý dům v podhradí, který byl ostudou města. Nyní začala jeho rekonstrukce, která by měla skončit ještě letos. V objektu vznikne nová pokladna, návštěvnické infocentrum i zázemí pro správu hradu. Polovinu nákladů pokryje státní dotace na regeneraci městských památkových zón.

Královský hrad Loket je starý více než 800 let. Byl založen pravděpodobně jako pohraniční pevnost. Hrad sloužil králům, rodům Šliků a pánů z Plavna, loketským měšťanům a v 19. a 20. století také jako vězení. Od převzetí městem po roce 1989 se památka postupně opravovala. Na dobré cestě je nyní jednání o navrácení mnoha předmětů z původního vybavení hradu, které po jeho převzetí městem památkáři přemístili na jiné objekty.

autor: Dana Jelínková | zdroj: ČTK
Spustit audio