Mariánské Lázně budou likvidovat bolševník v dalších lokalitách

3. říjen 2011

Město Mariánské Lázně bude pokračovat v pilotním projektu plošné likvidace bolševníku velkolepého. Získalo dotaci téměř 850 tisíc korun z operačního programu životní prostředí na omezení výskytu plevele v povodí Huťského potoka a říčky Tiché.

Projekt navazuje na pilotní projekt ze stejného dotačního titulu v povodí Kosího potoka. Likvidace bolševníku se bude provádět na ploše 20 kilometrů čtverečních a navazuje na povodí Kosího potoka na ploše 140 kilometrů čtverečních. Bolševníkem je zasaženo zhruba 13 hektarů a na většině ploch je likvidován chemicky.

Celkově bude likvidace bolševníku v povodí Huťského potoka a říčky Tiché stát téměř milion korun a bude trvat po čtyři vegetační období. Úplně zlikvidovat bolševník všude za čtyři roky nelze. Cílem projektu je proto omezení jeho výskytu na deset procent. Jde především o to zastavit invazi této rostliny na další lokality, dostat porosty pod kontrolu, snížit jejich rozlohu a zabránit tvorbě nových semen.

Karlovarský kraj už na základě zkušeností z Mariánských Lázní připravuje projekt, který by kromě bolševníku měl řešit i křídlatky nebo netýkavku žláznatou, a to na celém území kraje.

zdroj: ČTK
Spustit audio