Na Chebsku vzniká muzeum úzkorozchodné dráhy využívané při těžbě

17. říjen 2011

V Kateřině u Nového Drahova na Chebsku vzniká nové muzeum úzkorozchodné železniční dráhy. Zárodkem muzea a technického skanzenu je o víkendu otevřená stálá výstava o úzkorozchodných drahách na Chebsku, v Česku a v zahraničí. Projekt počítá i s příležitostnými ukázkami techniky pro zájemce.

Jíly vozí k dalšímu zpracování z lomů především automobily. Zhruba deset procent objemu přepravy ale nadále zajišťuje úzkorozchodná dráha, která patří k posledním svého druhu v Česku i ve střední Evropě. Její trasa má kolem deseti kilometrů a nyní je nenahraditelná. Využívá se k dopravě suroviny z míst, kam s nákladními automobily nelze dostat.

Proto se zástupci LB Minerals spojili s Rudolfem Tyllerem z Iron Monument Clubu, což je organizace sdružující zájemce o technické památky, zejména o historii železnic. Členové klubu už objevili a zachránili řadu parních lokomotiv, historických železničních vozů a stabilních parních strojů. V roce 2006 vznikla odborná sekce klubu označená jako CS IMC. Jejím cílem je mimo jiné právě vytvoření turistické muzejní dráhy v lokalitě Kateřina u Nového Drahova.

V Kateřině má firma LB Minerals část provozů, které už přestane využívat. Stojí hned v sousedství přírodní rezervace SOOS. V úvahu buď přicházela likvidace objektů a demontáž železnice, anebo vytvoření technického skanzenu. Společnost se rozhodla investovat do druhé varianty.

Výstava, která je první etapou rozsáhlého projektu, nabízí v bývalých laboratoří firmy 14 tématických panelů s textovými i obrazovými informacemi. Expozice je pak doplněna některými díly z lokomotiv, které na úzkorozchodné železnici tahají vagóny a k vidění je i nyní používané technika. Výstava bude otevřena ještě měsíc vždy o víkendu. Podle zájmu organizátoři stanoví návštěvní dobu pro příští rok.

Spustit audio