Silnice R6 z Karlových Varů do Chebu bude zpoplatněna

20. říjen 2011

Rozestavěné úseky rychlostní silnice R6 mezi Karlovými Vary a Chebem zůstanou i přes zimu v provizorním stavu, kdy se jezdí v obou směrech jen ve dvou jízdních pruzích. Úsek mezi loketskou křižovatkou a Sokolovem se má dokončit až v dubnu příštího roku. Po otevření bude celý nový úsek R6 mezi Jenišovem a Chebem zpoplatněn.

Mezi Sokolovem a Loktem řidiči musejí jezdit v pruzích vyznačených přenosnými dopravními značkami a na některých místech se přejíždí z pruhu do pruhu. Mezi značkami se přitom někteří řidiči občas ztratí. Například v noci na dnešek se na R6 střetl kamion s osobním autem, které se snažilo na silnici otočit. Dva lidé při tom byli zraněni.

Podle vedoucího zimní údržby krajských silničářů Josefa Bulky bude sice údržba nedokončených částí komplikovanější, ale věří tomu, že se ji podaří i v zimních měsících zvládnout.

Se zpoplatněním rychlostní silnice z Karlových Varů do Chebu počítá vyhláška ministerstva dopravy. V minulých letech přitom politici ujišťovali, že se dálniční známky nebudou muset kupovat na úsecích, které nejsou napojeny na dálniční síť. S ní je ale R6 propojena až od Nového Strašecí na Rakovnicku, odkud vedou čtyři pruhy do Prahy.

"V tuto chvíli jde už o dost dlouhý úsek, tudíž je důvod tuto novou komunikaci zpoplatnit", řekl Martin Novák z tiskového odboru ministerstva dopravy. Podle ministerstva obecně platí, že veškeré nové úseky rychlostních silnic, které jsou dány řidičům do užívání, se ve vyhlášce objeví také. Dalším příkladem komunikace vhodné ke zpoplatnění je takzvaná moravská křižovatka, tedy nový uzel rychlostních silnic R49 a R55 a dálnice D1.

Se zpoplatněním ale nesouhlasí karlovarský hejtman Josef Novotný. Podle něj rozhodnutím nepokračovat ve výstavbě R6 ministerstvo dopravy kraj v podstatě odřízlo od světa. Chce proto jednat na ministerstvu a vysvětlit důvody, proč by se dálniční poplatky platit na R6 neměly.

zdroj: ČTK
Spustit audio