Archeologové v klášteře v Teplé objevili původní zdivo a okna

17. červenec 2017

Při pokračující rekonstrukci areálu kláštera premonstrátů v Teplé na Chebsku archeologové objevili původní středověké zdivo a soubor románských oken. Díky významnému objevu v barokním křídle kláštera se odborníkům podařilo odkrýt další střípek o nejstarších dějinách kláštera.

„Díky předchozímu archeologickému výzkumu jsme věděli, že se v tomto prostoru zachovalo v suterénu středověké zdivo. Tomáš Karel z Národního památkového ústavu potvrdil, že je zeď středověká po celé své výšce až k okapní římse," uvedli pracovníci kulturně-vzdělávacího centra.

Vysoká a úzká, polokruhem završená románská okna archeologové našli ve dvou podlažích nad sebou. Objev svědčí o tom, že budova vznikla kolem poloviny 13. století, zřejmě mezi lety 1230 až 1260. Za okny podle jejich sestavy byly zřejmě větší sálové prostory. Možné je i to, že nad nimi bylo ještě jedno patro.

Letos práce v areálu Kláštera premonstrátů v Teplé pokračují rekonstrukcí fasády na západní straně kláštera, tedy na straně, která denně vítá všechny návštěvníky. Peníze na rekonstrukci čerpá klášter z dotací.

V klášteře v Teplé byla v roce 2015 dokončena celková obnova barokního jádra kláštera za půl miliardy korun. Při pětileté rekonstrukci se odborníci zaměřili nejen na obnovu a konzervaci historických budov, ale současně i zapojení moderních technologií. Návštěvníkům byly zpřístupněny i štoly v podzemí.

Klášter v Teplé založil v roce 1193 blahoslavený Hroznata. Dokončení stavby v roce 1232 se ale nedožil, zemřel v roce 1217.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio