Aš nechce, aby se bývalé kulturní středisko stalo památkou

20. říjen 2017

Ašští radní nesouhlasí s návrhem ministerstva kultury prohlásit budovu bývalého Ašského kulturního střediska za kulturní památku. Budova, kde dnes sídlí městská společnost Tebyt, je ve špatném stavu, prohlášení památkou by mohlo zkomplikovat plánovanou rekonstrukci.

„Budova je od sklepa až po střechu ve špatném stavu, její rekonstrukce je zatím projektem vyčíslena na zhruba 80 milionů korun. Pokud by se podařilo získat dotaci, je v plánu ji zrekonstruovat na komunitní centrum. Při prohlášení za kulturní památku by ale bylo zřejmě nutné projekt přepracovat, a získání dotace by se tak značně zkomplikovalo," uvedl mluvčí radnice Milan Vrbata.

Bez dotace město k rekonstrukci přistoupit nechce, příliš by zatížila městský rozpočet. Společnost Tebyt nyní budovu udržuje, v sále, který dříve sloužil i jako tělocvična, se konají jednorázově koncerty i další akce.

Po rekonstrukci by mohl sál najít využití například i pro plesy nebo další společenské události. „V komunitním centru by sídlilo šest až osm organizací - například neziskovky poskytující různé poradenství a podobně," doplnil mluvčí.

Památkou by se naopak nově mohla stát kamenná Bismarckova rozhledna na vrchu Háj. Rozhledna byla v minulých letech renovována a nepředpokládá se, že by v nejbližší době potřebovala jakýkoliv zásah. Radní souhlasili i s návrhem prohlásit za památku památník Martina Luthera.

zdroj: ČTK
Spustit audio