Aš omezí vyplácení doplatku na bydlení ve dvou domech

23. listopad 2017

V Aši začátkem prosince začne platit omezení vyplácení doplatku na bydlení. K opatření Aš přistoupí po vzoru řady dalších měst v celém Česku. Nebude se ale prozatím týkat celých ulic či částí města, ale pouze dvou domů, které ve městě způsobují největší problémy.

„My v Aši nemáme přímo vyloučené lokality, jako například sídliště. Ale máme tady objekty, které jsou využívány k pronajímání nejrůznějším závadovým skupinám obyvatel. Na ty objekty se nám snáší spousta stížností obyvatel, kteří bydlí okolo. Takže na tyto dva objekty v Kamenné 40 a Moravské 7 jsme požádali o vydání opatření obecné povahy," řekl starosta Dalibor Blažek.

V okolí těchto domů zaznamenala městská i státní policie zvýšenou kriminalitu, potíže zaznamenal i odbor sociálních věcí nebo ochrany dětí. „Doufáme, že majitelé těchto nemovitostí si uvědomí, že tímto opatřením může město do jejich obchodu velmi zasáhnout. Jde nám hlavně o to, aby i oni tlačili na své nájemníky, aby se chovali slušně. Aby kvůli jednomu domu nebyla zaneřáděná celá ulice v centru města," doplnil starosta.

Čtěte také

Omezení vyplácení doplatku se týká nově příchozích nájemníků. Těch je ale v příhraniční Aši řada. Sociálně slabé rodiny tam přicházejí s vidinou snadného výdělku v sousedním Německu, a to jak legální cestou, tak formou drobné kriminality.

V Karlovarském kraji už doplatek na bydlení omezil od října na několika místech Sokolov, první výsledky nového opatření bude teprve vyhodnocovat.

zdroj: ČTK
Spustit audio