Bečov nad Teplou připravuje komunitní centrum. V areálu historické fary

20. únor 2018

Bečovská radnice uvažuje o vzniku nového komunitního centra. Zařízení by sloužilo jako zázemí pro místní spolky, které se nemají kde scházet. Součástí střediska by mohly být knihovna a městský archiv. Současné vedení města chce pro potřeby komunitního střediska využít objekt historické fary.

Barokní objekt bečovské fary stojí nad historickým jádrem města, v těsné blízkosti kostela Svatého Jiří. Celý areál je zatím ve správě římskokatolické farnosti. S obnovou lokality město pomáhá přes 12 let. Postupně se podařilo opravit fasádu kostela i přilehlé fary.

„V Bečově nad Teplou máme 12 spolků, které se nemají kde scházet. Historická fara by se po vytvoření komunitního centra mohla stát přirozeným společenským zázemím města,“ řekla starostka Olga Haláková.

Čtěte také

„Ještě v roce 2006 byla fara v tristním stavu, teď má kromě fasády opravenou i střechu. Interiér ale zůstal v podstatě původní,“ dodala Haláková.

Interiér historické fary tvoří velká vstupní hala. V místnostech se dochovaly původní klenby i kachlová kamna. V současné době je budova v podstatě prázdná, objekt je vyklizený.

Právě tady by ale mohly v budoucnu najít zázemí místní občanská sdružení. Radnice by chtěla část areálu využít jako archiv, protože na část městských písemností ji schází skladovací místnosti.

O vzniku komunitního centru už starostka jednala s plzeňským biskupem Tomášem Holubem. Diskuse budou pokračovat za účasti památkářů. V letošním roce by starostka chtěla mít hotový projekt. Pokud se zástupci města domluví s památkáři a zástupci církve, mohly by začít stavební úpravy v roce 2019.

autor: zdt
Spustit audio