Boží Dar chce prodat hotel na Klínovci. Na jeho opravu nemá peníze

16. březen 2016

Bývalý hotelový komplex na Klínovci v Krušných horách je na prodej. Město Boží Dar, které je vlastníkem, nemá na opravy za 200 miliónů korun peníze. Objekt proto chátrá dál. Na záchranu kulturní památky ale nezbývá už moc času.

„Žádný rok určitě na tom vrcholu nepřidá, protože se nacházíme 1 244 metrů vysoko. Navíc je tady jedna z největších vlhkostí v Krušných horách,“ říká starosta Jan Horník.

Do špatného stavu hotel přivedly firmy, které ho koupily od státu v 90. letech. Nikdy však neinvestovaly do jeho oprav. Boží Dar vlastní bývalý hotel od roku 2003. Na opravu byl připravený. Že se částka vyšplhá takhle vysoko, nikdo nepředpokládal.

„My jsme ho kupovali z toho důvodu, že se domníváme, že vrchol Klínovce je v podstatě klíčem ke Krušným horám,“ tvrdí Jan Horník

Z objektu opadá omítka, stěny jsou navlhlé Po odkrytí dřevěných obkladů i betonového pláště muselo město práce zastavit. Ve 100 let starém hotelu chyběla izolace a drsné zimní podmínky vážně narušily celou konstrukci.

Čtěte také

„Investice, kterou bude vyžadovat oprava a rekonstrukce všech částí hotelového komplexu, je nad naše síly. A to je ten důvod, proč jsme objekt nabídli k prodeji,“ vysvětluje Horník.

„Volalo hodně zájemců, ale my samozřejmě nevíme, kdo se přihlásí do výběrového řízení. Pro nás bude rozhodující okamžik složení kauce, což je tři dny před vlastním podáním žádosti. V tu chvíli uvidíme, jaký bude zájem, jestli vůbec nějaký bude,“ dodává starosta Jan Horník.

Bož Dar před třemi lety zrekonstruoval rozhlednu, která k hotelu náleží. I tehdy ale průzkum odhalil, že je objekt ve špatném stavu a hrozí zřícení. Stavební firma ho nakonec rozebrala a původní materiál použila na stavbu repliky rozhledny.

Spustit audio