Bývalá vodárna v Karlových Varech zřejmě začne sloužit sportovcům

23. duben 2014

Karlovy Vary hledají využití pro areál bývalé vodárny v Tuhnicích. Jednoduché to nebude kvůli stavbám, které v komplexu stojí. Jejich stav navíc neustále zhoršují bezdomovci, kteří z objektů kradou kovový šrot a budovy nenávratně poškozují.

Bývalá vodárna leží v atraktivní lokalitě na břehu řeky Ohře, v blízkosti nového areálu pro využití volného času. Technický areál z první poloviny 20. století ale před 30 lety začal ztrácet svou funkci. A vodárenské filtry odborníci postupně odstavili.

Radnice areál o rozloze 26 tisíc metrů čtverečních získala před několika měsíci a postupně ho vyklízí. Poškodili ho totiž zejména sběrači kovů a špatná údržba objektů. V podzemí se stále nacházejí betonové konstrukce, které bez poškození přežily i bombardování na konci druhé světové války.

Podle zástupců radnice by mohlo na území staré vodárny vzniknout kulturně rekreační centrum, napojené na nedávno dokončený areál v meandru řeky Ohře. Úprava plochy po staré vodárně bude ale podle primátora Petra Kulhánka komplikovaná a drahá.

„Přestože jsou to staré stavby, tak jsou pořád ve velmi dobrém stavu. Ale obávám se, že jejich komplikovanost a členitost bude činit potíže při jejich začleňování do nového projektu. Takže buď se použijí tak, že se nějakým způsobem nastaví. Tím se dostaneme na hranici povodňového pásma. Nebo se budou muset zbourat, případně minimálně srovnat se zemí. Což je ale finančně velmi náročné," dodává Kulhánek.

V současné době město zvažuje dvě varianty jak území nabídnout zájemcům. Buď vytipuje oblast využití, a vypíše výběrové řízení. Anebo nabídne celé území a z nabídek investorů vybere nejlepší projekt.

autor: zdt
Spustit audio