Bývalé lázně Kyselka znovu obsadili řemeslníci. Opravují zchátralé budovy na nábřeží

4. září 2015

V centru někdejších lázní Kyselka panuje čilý stavební ruch. Tři skupiny řemeslníků zachraňují zchátralé nábřežní budovy. Z programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury opravují vilu Vilemína. Pracují na obnově věže, zničeného krovu a částečně fasády.

Další části oprav se zaměřily na přilehlý secesní objekt expedice a nakládky minerálních vod. Podle historika Miroslava Perouta, který obnovu Kyselky se svým týmem zajišťuje, jde o neprávem opomíjenou stavbu.

„V minulosti někdo objektu říkal spojující krček. Ta budova je přitom hodně výrazná. Jde o velkou průmyslovou část průčelí, rovněž Matttonim vybudovanou. Interiéry jsme vyčistili a teď upravujeme fasádu,“ říká Perout.

Pracovní týmy už dokončily inventarizaci a průzkum další části bývalých lázní. Jindřichova dvora. Ten čeká v nejbližší době provizorní zastřešení. Část zajištěných objektů bývalých lázní bude přechodně sloužit jako sklady a dílny.

V jednom z domů třeba vzniklo pracoviště sloužící k průzkumu a výrobě forem původních říms a fasádních ozdob. V dalších domech týmy řemeslníků budou skladovat materiál k obnově krovů.

Lešením je v současné době obestavěný i secesní Ottův pavilon nad Kyselkou. Dělníci začínají postupně opravovat všech pět částí, ze kterých se areál skládá. Čistí a impregnují poškozené obklady budovy. Postupně je třeba zdi zpevnit, aby bylo možné vztyčit nový krov. V příštím roce by zachránci areálu chtěli objekt Ottova pavilonu alespoň částečně otevřít veřejnosti.

Obnovu budov bývalých lázní Kyselka zajišťuje obecně prospěšná společnost. Ročně utratí za opravy projekty kolem 4,5 milionu korun.

„Když jsme Kyselku přebírali, nikdo z nás nesliboval, že obnova potrvá 2 nebo 3 roky. Devastace areálu bohužel trvala příliš dlouhou dobu. My jsme k tomu přistoupili s památkovou pokorou, abychom Kyselku obnovili v původních historizujících souvislostech. I proto trvají práce déle, než by si někdo přál,“ dodává představitel společnosti Miroslav Perout.

autor: zdt
Spustit audio