Centrem Lubence projíždí stále více aut. Stavba obchvatu má začít příští rok

27. květen 2015

Lubenec je jedním klíčových bodů na silniční trase Karlovy Vary - Praha. Silnice první třídy tady v současné době vede centrem obce. Denně na frekventované komunikaci projedou tisíce aut. O silničním obchvatu se na různých úrovních hovoří 40 let.

V současné době se v blízkosti Lubence dokončuje nový úsek rychlostní silnice R6. Příští rok by na něj měla navázat stavba silničního obchvatu za více než 20 miliard korun.

Souběžně s obchvatem Lubence chce stát zahájit výstavby obchvatu Řevničova a úseku Nové Strašecí - Řevničov. Záměr potvrdil během své návštěvy Karlovarského kraje i ministr dopravy Dan Ťok.

Starosta Lubence Jiří Chaloupecký si myslí, že obchvat Lubenec nutně potřebuje. Nadměrná doprava centrum obce zatěžuje, a pro místní obyvatele znamená každodenní nebezpečí. A počty projíždějících automobilů podle něho stále stoupají.

Po někdejším přesunu komunikace se stala z Libkovic provinční vesnice, kterou dnes drží nad vodou pouze chalupáři. Václav Můr bydlící na kraji Lubence se zase pozastavuje nad tím, proč se v současné době staví rychlostní silnice R6 poněkud nelogicky v úseku Libkovického kopce. Podle něj tam byla komunikace ve slušném stavu. Lepší by prý bylo zahájit stavbu ve směru z Lubence na Prahu. Tam je podle něj silnice opravdu nebezpečná a velice úzká.

Čtěte také

Umělecký sklenář Richard Kanta s tímto názorem souhlasí. Připomíná ale, že silniční obchvat odvede z centra obce život a poškodí místní živnostníky. Upozorňuje v této souvislosti na osud blízkých Libkovic. Dokud jejich centrem procházela pražská silnice, v obci fungovalo kino, kulturní dům i čerpací stanice.

Blížící se stavba silničního obchvatu patří mezi časté náměty diskusí místních obyvatel. Stejně jako debaty o možné výstavbě úložiště jaderného odpadu v blízkosti obce. Velká část lidí si ho nepřeje. O průzkumu vhodné lokality pro jaderné úložiště na Podbořansku ale před časem rozhodl ministr životního prostředí Richard Brabec.

autor: zdt
Spustit audio