České korunovační klenoty jsou na dosah. Nyní v Karlových Varech

19. září 2016

České korunovační klenoty, mistrovské repliky nejhodnotnějšího českého pokladu, mohou obyvatelé i návštěvníci lázeňského města obdivovat v sále Alžbětiných lázní v Karlových Varech. Výstava je přístupná od pátku 16. září do 30. října, denně kromě pondělí od 9.30 do 17.00 hodin.

Autorem replik korunovačních klenotů je přední český zlatník Jiří Urban, který realizoval šperky také pro anglickou královnu Alžbětu II., papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské. Na mnohasethodinové realizaci zlatnických prací se podíleli také špičkoví slovenští šperkaři.

Exponáty ve speciální vitríně doplní zajímavosti a perličky z jejich mnohasetleté historie opředené různými legendami. Období vzniku klenotů přiblíží rozšířený koncept výstavy zaměřený na jednu z nejdůležitějších postav české i evropské historie - Karla IV.


Více informací o výstavě najdete na: www.ceskekorunovacniklenoty.cz

Kromě samotných mistrovských replik klenotů představí výstava mnoho dalších tematických exponátů připomínajících období vlády Karla IV., např. kopie středověkých zbraní, volné repliky oděvů a obuvi nebo 3D modely. Expozici doplní také interaktivní prvky pro nejmenší návštěvníky.

Vstupné je 50 korun pro děti a 100 korun pro dospělé. Senioři, studenti a děti z mateřských škol mají slevu. Organizované skupiny nad 10 osob je třeba ohlásit telefonicky a pro skupiny nad 20 osob je možné objednat komentovanou prohlídku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio