Cheb má čtvrté partnerské město, vietnamské Bac Ninh

28. listopad 2015

Tříčlenná delegace z Chebu v čele se starostou města Petrem Navrátilem se zúčastnila týdenní návštěvy města Bac Ninh ve Vietnamské socialistické republice. Hlavním cílem byl podpis dohody o spolupráci mezi oběma městy.

„V našem městě žije početná skupina občanů vietnamské národnosti, odhadem jde o 10% obyvatel Chebu. Hlavním cílem bylo dát najevo, že město Cheb má zájem o spolupráci s touto skupinou občanů,“ uvedl starosta Petr Navrátil.

Bac Ninh má asi 150 tisíc obyvatel. Jde o rychle se rozvíjející město, kde se podle rozvojového plánu připravují průmyslové zóny a má zde vzniknout i univerzita.

Dohoda o spolupráci zahrnuje mimo jiné i oblasti kultury, školství, sportu nebo společenského života. Obě strany se dohodly na účasti některého z vietnamských hudebních těles na vystoupení v rámci přehlídky FIJO.

„Nebráníme se tomu, aby spolupráce byla nastavena i v rámci našich škol. Dnešní mladá generace nemá jazykový problém, běžně se lze domluvit anglicky. Je velmi přínosné poznat kulturu, zvyky a společenský život lidí, kteří jsou již mnohá léta součástí života našeho města,“ dodal starosta.

Cheb o navázání kontaktů s některým z vietnamských měst uvažoval několik let. Vietnamci se zde začali usazovat už od 70. let, kdy přišli za prací do tehdejšího podniku Eska.

Kromě Bac Ninh má Cheb partnerství ještě s německým Hofem, nizozemským Rhedenem a ruským městem Nižnij Tagil.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio