Chebská farnost chce zpřístupnit části kostela svatého Mikuláše

4. únor 2014

Město Cheb uzavřelo s římskokatolickou farností smlouvu o partnerství v projektu nazvaném Chrám svatého Mikuláše jako turistický cíl. Na jeho realizaci chce farnost získat dotaci z Regionálního operačního programu. V případě získání dotačních prostředků počítá s úpravami a následným zpřístupněním podzemí kostela a jedné z věží.

„Jde o projekt, který by mohl zvýšit turistickou atraktivitu našeho města. Z těchto důvodů jsme žádosti chebské farnosti vyhověli a partnerskou smlouvu s ní uzavřeli. Partnerem v tomto projektu se stal i Nadační fond historický Cheb, z jehož iniciativy se v roce 2008 dočkal kostel nových věžních helmic,“ vysvětlil starosta Chebu Pavel Vanoušek.

Chebská farnost žádala o dotaci z Regionálního operačního programu již v roce 2011, avšak neúspěšně. Tehdy chtěla získat prostředky na podstatně rozsáhlejší úpravy kostela sv. Mikuláše, než o jaké jde nyní. Za více než 100 milionů korun mělo dojít mimo jiné také k celkové rekonstrukci střechy či fasády.

Nyní je s ohledem na podmínky dotačního titulu projekt zaměřen pouze na turistické zpřístupnění dalších částí kostela. Jednalo by se o vyhlídku na jižní věži kostela s jedinečným pohledem na Cheb a okolí a podzemní kryptu, kde by vznikla expozice historických církevních předmětů.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio