Chebská kronika byla vyhlášena tou nejlepší v celém kraji

24. listopad 2017

V Galerii u Vavřince v Chodově byly vyhlášeny výsledky soutěže o nejlepší kroniku Karlovarského kraje za rok 2015. Vítěznou se stala kronika města Cheb, z druhého místa se pak radovali v Chodově a třetí příčku obsadila kronika obce Andělská Hora.

„Naší snahou je ocenit a podpořit náročnou práci městských a obecních kronikářů a upozornit veřejnost na význam kronik. Jsou to v podstatě jediné psané dokumenty, které chronologicky pojednávají o významných událostech v daném místě. Všem kronikářům bych proto chtěla ještě jednou moc poděkovat za jejich záslužnou činnost, které si skutečně velmi vážím,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Daniela Seifertová.

Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem devět kronik z regionu. Odborná porota posuzovala nejenom přehlednost kronik, ale také jejich výtvarné pojetí či vedení doprovodné dokumentace.

První místo v soutěži suverénně obsadila kronika města Cheb, jejímž dlouholetým autorem je Jindřich Josef Turek. Členy odborné poroty zaujala svou mimořádnou přehledností a výjimečným uměleckým zpracováním. Prvnímu místu náležela finanční odměna ve výši pět tisíc korun.

Autorka kroniky města Chodov Jitka Hloušková pak získala za druhé místo tři tisíce korun a Simona Valvodová, která vede kroniku v obci Andělská Hora, obdržela dva tisíce korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio