Chebské letiště vzniklo před 100 lety. Historickou událost připomene velký letecký den

23. červen 2017

O tomto víkendu se na chebském letišti uskuteční Letecký den. Podobná událost se koná už pošesté. Program ke 100. výročí otevření letištního areál má být mimořádný. Návštěvníkům nabídne průřez historií československého letectva. Nad Chebem se objeví vrtulové a proudové stroje, piloti akrobatických letadel a vojenských speciálů.

„Mezi nejatraktivnější část programu budou patřit letadla z první světové války, která předvedou simulovaný vzdušný souboj. Nad Chebem se objeví trojice legendárních letadel spojeneckých vzdušných sil z období druhé světové války, tedy Supermarine Spitfire, Mustang a Jak-3. Těšíme se také na českého akrobata Petra Kopfsteina, účastníka série Redbull Airrace, anebo německý tým německých akrobatů The Flying Bulls,“ řekl ředitel akce Miroslav Rod.

Velkým partnery chebských pořadatelů je česká armáda. Ukázky její činnosti uvidí veřejnost ve vzduchu i na zemi. Nad betónovou plochou samozřejmě proletí stíhačka Jas-39 Gripen. Policie v Chebu představí vrtulník zásahové jednotky. V průběhu soboty a neděle se nad chebským letištěm ukážou téměř dvě stovky vojenských, sportovních a dopravních strojů.

Letecký program doplní prohlídky odstavených letadel a historických motorových vozidel. Chebské letiště bylo prvním vojenským letištěm na území někdejšího Rakouska-Uherska a zejména v období první republiky byl areál pověstný výpravnými leteckými dny.

Letiště v Chebu

Právě na jejich tradici chtějí pořadatelé navázat. V současné době letiště provozuje Ultralight Club Cheb a v areálu rozvíjí civilní letecký provoz pro malá a sportovní letadla.

V sobotu i v neděli začíná program leteckého dne v 9 hodin. Pro návštěvníky jsou v blízkosti letiště připravena velká odstavná parkoviště. Od železničního nádraží v Chebu vypravují pořadatelé zdarma kyvadlovou autobusovou dopravu.

Plakát k Leteckému dni v Chebu
autor: zdt
Spustit audio