Chebský hrad opravil kasematy a ukáže je veřejnosti

3. únor 2016

Chebský hrad dokončil rekonstrukci barokních kasemat, které se rozkládají vedle hradu. V nadcházející sezoně je zpřístupní veřejnosti. Kasematy byly součástí opevnění, které se začalo v polovině 17. století kolem Chebu stavět.

„Město Cheb se začalo opevňovat barokním pásem opevnění v roce 1652, kdy byl vydán dekret, a práce skončily až v roce 1740. Budovalo se tak 88 let. Vystřídala se tu řada významných architektů tehdejší doby, kteří nám kromě kasemat zachovali i své domy v městském jádru," říká Martin Plevný z chebského hradu.

Několik set metrů dlouhá síť podzemních chodeb a sálů sloužila původně jako skladovací prostory pro potřeby hradu. Kasematy přímo na hradě sloužily pro ubytování vojska. Přímo v chodbách je vidět, jak tehdejší stavebníci kombinovali při stavbě původní skálu a zdivo.

Kasematy budou pro návštěvníky přístupné jen v doprovodu průvodce. Systém chodeb je totiž složitý a mohlo by se stát, že některý z návštěvníků by se v nich ztratil.

Aby se mohli lidé do podzemních prostor podívat, bylo v nich nejprve nutné opravit a nově rozvést elektřinu. To bylo o to náročnější, protože v chodbách je velká vlhkost a chlad. I proto se zde nepočítá s umístěním expozice. Klimatické podmínky hradního podzemí by ji brzy poškodily.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio