Chebský most v Karlových Varech je památkou. Magistrátu se to nelíbí

2. červen 2017

Lázeňské Karlovy Vary mají od poloviny května další kulturní památku chráněnou státem - Chebský most z druhé poloviny 20. století. Ministerstvo kultury o tom rozhodlo z podnětu Národního památkového ústavu v Lokti. Představitelům magistrátu se to nelíbí a proti rozhodnutí podají rozklad.

O podání rozkladu rozhodla rada města. Většina jejích členů si totiž myslí, že podnět k prohlášení mostu kulturní památkou byl účelový. Souviset by mohl se studií výstavby dopravního terminálu, jejíž součástí jsou i úpravy Chebského mostu. Jeho mostovka se má ze současných dvou pruhů rozšířit na čtyři.

V případě památkové ochrany mostu by ale zásadní přestavba objektu mohla pro město znamenat problém a zachování původních hodnot kamenné konstrukce by se radnici pravděpodobně prodražilo. Plánovaný terminál a přestavbu Chebského mostu navíc část veřejnosti dlouhodobě kritizuje.

„Budeme žádat ministerstvo kultury, aby přesně definovalo rozsah památkové ochrany mostu,“ uvedl primátor Petr Kulhánek.

Kamenný Chebský most pochází z roku 1868. Most přežil bombardování na konci druhé světové války a stal se důležitým bodem tehdejší demarkační linie. V současné době jde o nejstarší most na území města.

Jeho konstrukci ovšem významně poškodily nešetrné opravy, provedené v 80. letech dvacátého století. V současné době je most pro lázeňské město klíčovou spojnicí obou břehů řeky Ohře. Jeho stav se zhoršuje a v nejbližších letech bude vyžadovat rekonstrukci. V případě uzavření mostu hrozí Karlovým Varům dopravní kolaps.

autor: zdt
Spustit audio