Chebští zastupitelé schválili protihlukovou vyhlášku. Trávu v neděli už neposekáte

28. únor 2015

Chebské zastupitelstvo schválilo na svém posledním zasedání obecně závaznou vyhlášku o omezení hlučných činností. O nedělích a svátcích tak bude zakázáno vykonávat některé práce, které jsou ve vyhlášce vyjmenovány.

Nebudou se smět používat například sekačky na trávu, křovinořezy, cirkulárky, vrtačky nebo pneumatická kladiva. Omezení se tedy týká i stavebních prací, které mohou hlukem obtěžovat.

„Cílem vyhlášky je zajištění klidu o svátcích a nedělích. Občané by v těchto dnech neměli používat hlučné stroje, které mohou ostatní rušit. Jedná se hlavně o otevřené prostory, ale i byty včetně panelových. Neděle a svátky by měly být dny odpočinku. V některých českých městech už podobné vyhlášky platí,“ uvedl chebský místostarosta Pavel Hojda.

„Město dlouhodobě řeší řadu stížností na obtěžování hlukem ve dnech volna. Problémy jsou především v nových vilových čtvrtích. Ve starší zástavbě se lidé většinou roky znají, takže se vždycky nějak domluví,“ dodal starosta Petr Navrátil.

Omezení se dotkne i stavebníků, včetně těch, kteří pracují na městských zakázkách. Už při jejich zadávání chce proto město upozorňovat na skutečnost, že v neděli a o svátcích se hlučné práce provádět nesmí.

Rovněž technické služby Chetes budou muset ve dnech klidu například přestat sekat trávu. Omezení se naopak netýká pořádání kulturních a sportovních akcí.

Nová vyhláška, jejíž porušení bude posuzováno jako přestupek, vstoupí v účinnost na začátku dubna.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio