CHKO Slavkovský les má novou přírodní rezervaci

16. říjen 2017

Chráněná krajinná oblast Slavkovský les má novou rezervaci. Stala se jí přírodní památka Na Vážkách zahrnující plochu Nového rybníka u Horního Slavkova a jeho bezprostřední okolí.

Veřejnosti je území známo spíše jako Komáří rybníky. Ve všech mapách je však takto označován pouze horní z dvojice zdejších rybníků. Ten je ale z pohledu vážek nezajímavý - nemá dostatek osluněných a pozvolných břehů a nebyl proto do chráněného území zahrnut.

Přírodovědně cenný spodní rybník nese název „Nový“. „Rybníků s tímto jménem je po Čechách spousta, a tak jsme se rozhodli pro nové, ryze přírodovědné pojmenování území „Na Vážkách“. Navíc, Nový rybník byl zbudován už v 16. století a příliš nový tedy vlastně ani není. Sloužil k napájení Puškařovské stoky, která přiváděla vodu do báňských provozů v Horním Slavkově,“ říká Přemysl Tájek ze Správy CHKO Slavkovský les.

Nový rybník není dlouhodobě využíván k rybochovným účelům a zdejší voda je proto průzračně čistá, jen s lehkým medově hnědým nádechem způsobeným látkami vylouhovanými z okolních rašelinišť. Místo je tak nejen oblíbeným místem ke koupání, ale je i útočištěm řady vzácných druhů vážek.

„Vyhlášením chráněného území se pro lidi, kteří se sem chodí rekreovat, nic nemění. Koupat se zde mohou i nadále. Naopak – vyhlášení přírodní památky zaručuje zachování čistoty vody v rybníce. Do budoucna je zde totiž vyloučeno případné hnojení rybníka a intenzivní chov ryb, tedy hlavní faktory způsobující špatný stav většiny našich rybníků,“ doplnil Tájek.

Území je pro vážky velmi významnou lokalitou

„Žije jich zde 26 druhů, což je celých 35 % zjištěných na území celé České republiky. Nejvýznamnějším zde žijícím druhem je pak vážka běloústá, jejíž místní populace je vůbec největší v celé naší republice,” upřesňuje Pavla Tájková, zooložka Správy CHKO.

„Díky metodě zpětných odchytů a značení dospělých vážek jsme zjistili, že zdejší populace čítá mnoho tisíc jedinců, pravděpodobně až kolem 20 tisíc. Jde tak o jednu z největších populací v celé střední Evropě“, dodává Tájková.

Vlastníkem lokality je město Loket a hospodaří zde Loketské městské lesy. Společným cílem ochranářů i vlastníků je udržení čistoty vody a zachování přírodního charakteru rašelinných a písčitých příbřežních zón. Důležitým úkolem do budoucna bude pravděpodobně také oprava hráze, která místy začíná protékat.

K lokalitě se nejsnáze dostanete pěšky nebo na kole po lesní asfaltové cestě od Horního Slavkova.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio