Chodov nechá zchátralá kolumbária na hřbitově nahradit novými

18. leden 2018

Nevzhledná stará kolumbária na chodovském hřbitově by měla postupně nahradit nová, která chce město v příštích letech nechat udělat. Na letošní rok má město na to připraveny v rozpočtu dva miliony korun.

Za tuto částku chce radnice vybudovat 32 kolumbárií, která nahradí zchátralá a nevhodně umístěná kolumbária před smuteční síní. Město nájemce požádá, aby se přestěhovali.

„Je to v západní části, kde má vyrůst nová brána, zázemí pro správu hřbitova a umístění velkoobjemových kontejnerů. Tam bychom v rámci stavby vybudovali 32 nových kolumbárií. Moderních, trošku architektonicky lépe řešených, než jsou ty prefabrikované betonové kostky. V první řadě bychom nabídli stávajícím nájemcům, aby se tam přestěhovali," řekl starosta Patrik Pizinger.

Čtěte také

Stará kolumbária podle něj už nejsou důstojným místem k uložení urny. Kromě toho, že stojí na nevhodném místě, jsou ve špatném stavu. Nové místo pro kolumbária je zhruba o 300 metrů dál a vede k němu nový chodník. Cena pronájmu zůstane stejná, 1 440 korun na pět let nebo 2 880 korun na deset let.

„Na následující roky chceme připravit další, větší investici. Nahradit je potřeba ještě asi 100 kolumbárií a vybudovat 50 nových, aby byla rezerva pro nové ukládání," doplnil Pizinger.

Město spravuje hřbitov posledních šest let prostřednictvím svých technických služeb. Do jeho zvelebení investuje průběžně každý rok. Vedle okrasné zeleně nebo vzpomínkového kříže tam v posledních letech přibylo i několik desítek míst pro urnové a epitafní hroby.

zdroj: ČTK
Spustit audio