Chodov plánuje novou moderní knihovnu. Zázemí najde v bývalé výrobně knedlíků

6. únor 2018

Novou moderní knihovnu začal plánovat Chodov na Sokolovsku. Zázemí by měla najít v bývalé výrobně knedlíků, která nedávno vyhořela.

Město už má na stole posudek odborníků, kteří potvrdili, že objekt nebyl požárem zásadně narušen a pro přestavbu je vhodný.

„Ideální je i jeho poloha, v těsné blízkosti se totiž nachází park vhodný pro akce a projekty knihovny,“ poznamenal starosta Patrik Pizinger s tím, že návrh na přestavbu musí ještě schválit zastupitelé města.

Pokud by se radnice rozhodla budovu odstranit a rekonstruovat stávající knihovnu, finančně by tento záměr vyšel podle prvních odhadů zhruba na 20 milionů korun. V případě výstavby nové knihovny by byla částka vyšší přibližně o deset milionů korun. Cenu upřesní až projekt, s jehož zhotovením počítá Chodov v roce 2019. Alespoň část akce by radnice ráda financovala z dotací.

Čtěte také

Samotná rekonstrukce by mohla začít v letech 2020 nebo 2021. V roce 2022 by město chtělo mít knihovnu dokončenou a předat ji do užívání.

Konečná podoba knihovny, která by se mohla stát společenským centrem s řadou aktivit, vzejde z diskuzí architektů, pracovníků knihovny, zástupců města a projektantů. Radnice se chce také nechat inspirovat podobnými projekty v zahraničí.

Stávající knihovna, kterou navštěvuje zhruba 1500 čtenářů, sídlí v historickém domě v centru Chodova a tamní prostory ji už začínají být těsné. Po přestěhování si chce město dům ponechat a najít pro něj jiné smysluplné využití.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio