Cyklobusy v kraji letos doplní i vlaky určené milovníkům kol

28. červen 2017

V Karlovarském kraji začnou letos poprvé o prázdninách jezdit speciální vlaky pro cyklisty. Budou jezdit podél páteřní cyklostezky kolem Ohře. Doplní tak už roky zavedené cyklobusy, které v několika trasách vozí cykloturisty.

„Poptávka po možnosti přepravit kolo vlakem či autobusem stále stoupá. Proto Karlovarský kraj objednal pro letošní sezonu u Českých drah speciální vlaky Cyklo Ohře, které budou po dobu prázdnin, tedy od 1. července do 3. září,“ popsal náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Vlaky budou zastavovat ve stanicích ležících přímo u cyklostezky Ohře, například v Sokolově, Dasnicích, Kynšperku či v Nebanicích. Cyklovlak si kraj už vyzkoušel během krajského Dne Cyklostezky Ohře a velmi se osvědčil.

„Vlak má běžnou kapacitu až 50 přepravených kol, ale v případě, že se předem nahlásí početnější skupina cyklistů, můžeme ještě kapacitu navýšit," uvedl obchodní ředitel Regionálního centra Českých drah v Karlových Varech Vladimír Omelka.

Cyklisté mohou využít i sezonní vlakový spoj. Ten jezdí v letní sezoně z Karlových Varů do Horního Slavkova.

Karlovarský kraj finančně přispívá také na projekt cyklopůjčoven Českých drah, které jsou otevřeny v devíti stanicích na území Karlovarského kraje. Počet výpůjček v posledních letech stoupal. K dispozici jsou nejen klasická kola a elektrokola, ale i dětská kola, přívěsné vozíky za kola a koloběžky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio