Další část protipovodňových opatření v Domažlicích je hotová

5. březen 2015

Za posledních několik let byla kolem Domažlic vybudována celá řada protipovodňových opatření, která si vyžádala desítky milionů korun. V současné době byla dokončena další část - lokalita Jezero na západní straně města. Podle domažlického starosty by se měla stát místem pro odpočinek a turistiku.

Odbahnění Jezera, vybudování polosuchého poldru v údolí u Petrovic, zkapacitnění vodní nádrže a také výstavba tůní podél Petrovického potoka. To vše si vyžádala další protipovodňová opatření v rámci projektu, který finančně podpořila Evropská unie, konkrétně Operační program Životní prostředí - Zlepšování stavu přírody a krajiny. Práce probíhající zhruba od roku 2013 jsou hotové. V jarních měsících dojde ještě na finální úpravy.


Jde nám o to, aby protipovodňová opatření měla i jinou funkci, například rekreační...Miroslav Mach (starosta Domažlic)

„Jezero je nyní po rozsáhlé revitalizaci a ve výpůjčce ho mají Domažlické městské lesy. Novinkou mimo jiné je, že se tam nebudou chovat ryby. Dotační podmínka byla, že se po dobu 10 let nebude využívat komerčně", vysvětlil starosta Domažlic Miroslav Mach, který věří, že se oblast u Jezera stane vyhledávaným místem k turistice a odpočinku. V budoucnu by tam měla vzniknout i cyklostezka napojená na tzv. Chodský květ, tedy okruh cyklotras kolem Domažlic.

Úprava lokality u Jezera je další v řadě protipovodňových opatření v Domažlicích i jejich okolí. V minulosti již byly revitalizovány například Zelenovské rybníky za 15 a 9 milionů korun a rybník Babylon v nákladu 34 miliony korun. Ve spolupráci s Povodím Vltavy město nechalo také zvětšit kapacitu Zubřiny přímo ve městě. Řeka, která dříve pobrala pouze dvouletou vodu, pojme nyní dvacetiletou.

„Jde nám o to, aby protipovodňová opatření měla i jinou funkci, například rekreační. V plánu je ještě vybudovat jeden poldr u Havlovic a pod rybníkem Tři vrby, další úpravy by potom měly proběhnout u areálu Cvičáku nebo za jezdeckým areálem TJ Start Domažlice. Tam jednáme o pozemcích", popsal chybějící části komplexních protipovodňových opatření Miroslav Mach.

V budoucnu se počítá také s vyčištěním Panského rybníka (směr Háje, naproti SOU Domažlice). „Rozbory vody tam odhalily rtuť, a proto čekáme na další výsledky. Jakmile to bude v pořádku, rybník vyčistíme a prohloubíme.", dodal starosta Domažlic.

Spustit audio