Den železnice v Mariánských Lázních připomněl setkání dvou monarchů na tamním nádraží

Před 110 lety navštívily Mariánské Lázně dvě významné osobnosti. Rakouský císař František Josef I. se v lázních, na perónu vlakového nádraží, setkal s anglickým králem Edvardem VII. Významnou událost o víkendu připomněl tradiční Den železnice. Jeho program sledovaly na mariánskolázeňském nádraží stovky lidí. A v žádném případě nepřišli pouze příznivci historie, anebo staré techniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mažoretky a železnice

Mažoretky a železnice | Foto: Milan Šmejkal

Britský panovník Edvard VII. měl lázeňské město v oblibě, zúčastnil se dokonce otevření městského golfového hřiště.

Součástí slavnostního programu proto byla inscenovaná setkání herců v dobových uniformách obou vladařů. Dvojníci někdejších panovníků navštívili kromě nádraží i centrum města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mariánské Lázně si o víkendu připomněly 110 let od historického setkání dvou panovníků na svém nádraží. Reportáž Zdeňka Trnky

Slavnosti v Mariánských Lázních byly součástí krajského Dne železnice, který upozornil i na další výročí - zahájení pravidelné železniční dopravy parních vlaků mezi anglickými městy Stockton a Darlington v září roku 1825.

Komponované programy se v regionu konaly ještě v Chebu a v Aši. Zatímco na chebském nádraží lidé obdivovali historickou techniku, zázemí pracovníků Českých drah a pojízdné muzeum, v Aši se vzpomínalo na takzvaný Vlak svobody. V září 1951 tam jeden z rychlíků prorazil zátarasy a přejel hranici do západního Německa. Železniční trať z Aše do Selbu se teď Češi a Němci snaží obnovit.

Hlavní atrakcí slavností v Mariánských Lázních byla parní lokomotiva z roku 1925, zvaná Všudybylka. Do lázeňského města ji přivezli nadšenci z muzea železniční techniky v Lužné u Rakovníka.

Nejstarším divákem byl na slavnostech pan František Kopecký, který v září oslavil 95. narozeniny. V Mariánských Lázních žije od roku 1947.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme