Díky spolupráci s Bavorskem by v Aši mohl vzniknout Park historie

21. listopad 2017

Dlouhodobá spolupráce Aše se sousedním Bavorskem a především nedalekým Selbem by se měla v následujících letech prohloubit. Obě města na příští rok chystají další ročník společného filmového festivalu a poprvé se do Aše přesune festival středověké hudby Mediaval.

Aš se chce stát Selbu partnerem také v novém projektu Bavorsko-české týdny přátelství. Jeho součástí by mohly být v Aši také investice do infrastruktury nebo veřejných ploch.

„V Aši bychom chtěli požádat o přeshraniční dotace na Park historie. Park je prakticky od budovy radnice směrem k Okružní ulici v místě, kde dříve býval evangelický kostel a hřbitov. Budou tam obnovené cesty, budou tam informační tabule, ale chtěli bychom využít i prvků virtuální reality," řekl místostarosta Pavel Klepáček.

Bavorsko-české dny přátelství, na jejichž uspořádání se dohodly vlády obou zemí, by měly vyvrcholit v roce 2023 prvním ročníkem dvanáctitýdenní přehlídky přeshraničních festivalů, koncertů a dalších akcí. Na německé straně už je jasné, že hlavním dějištěm projektu bude Selb, který do té doby čekají investice do modernizace nádraží, parkovišť, parků i cyklostezek v přepočtu za více než 200 milionů korun.

V Česku je zatím vše ve fázi příprav a není ještě jasné, v kterém českém městě se přehlídka uskuteční. Aš jako dlouhodobý partner Selbu ale o účast usiluje.

V letošním roce se Aš zapojila například do projektu My 2 - Wir 2 s uměleckým spolkem Horních Franků ze Selbu. „Díky němu vznikla společná cesta mezi Aší a Selbem. Je tam šest obrovských mlýnských kol rozdělených na šest částí. Umělci z obou měst měli za úkol vytvořit vždy do jedné šestiny něco zajímavého, co připomíná tyto regiony," uvedl Klepáček. Uměleckou výzdobu s tématem historie obou měst získaly například i fasády některých domů.

zdroj: ČTK
Spustit audio