Dnes začíná Tourfilm. Letos poodhalí záhady Velikonočního ostrova

1. říjen 2015

Nejstarší mezinárodní festival filmů s cestovatelskou tématikou se letos bude konat již po osmačtyřicáté. Partnerskou zemí festivalu se stane záhadami opředený Velikonoční ostrov.

Přehlídku snímků spojených s cestováním hostí ode dneška až do soboty hotel Thermal a Grandhotel Pupp. Vstup na všechny projekce i doprovodné semináře a workshopy bude pro všechny návštěvníky zdarma.

Tourfilm opět ocení ty nejlepší spoty a dokumentární filmy, které pomáhají k rozvoji mezinárodního cestovního ruchu. Po dvaadvacáté se také uskuteční festival českých turistických filmů a spotů, jehož cílem je nalákat turisty na krásy Čech, Moravy a Slezska – TourRegionFilm.

„Festival je jedinečnou příležitostí jak nahlížet na cestovní ruch a jeho význam v globálním měřítku. Naší snahou je přilákat co nejvíce turistů do České republiky a festival je příležitostí nejen pro diváky, ale i pro zástupce regionů, kteří se mohou učit a inspirovat u těch nejlepších světových profesionálů v oboru,“ dodává ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Hlavní cenu, Grand Prix, obdržel vloni australský spot „Barossa. Be Consumed.“, který porazil více než 600 dalších přihlášených snímků ze 132 zemí světa.

Soutěžit bude celkem 360 snímků

Snímky soutěží v kategoriích promo spot, dokumentární film, televizní nebo online série a webové stránky a aplikace. Předsedou odborné poroty letošního ročníku je Tomáš Otradovec, držitel bronzového lva z Cannes Lions 2015.

Partnerskou zemí se letos stává Rapa Nui – Velikonoční ostrov, který přebírá štafetu po Maroku. Prezentace této exotické destinace opředené mnoha mýty a záhadami doplní vystoupení hostů Tourfilmu: cestovatele Miloslava Stingla, který letos oslavuje své 85. narozeniny a který byl první Čechem na Rapa Nui, herců Boba Klepla a Anny Polívkové či archeologa Pavla Pavla, který se zabýval zkoumáním možných způsobů transportu těžkých břemen při stavbě monumentálních staveb dávnověku.

Hlavní hvězdou festivalu bude režisérka Waitiare Kaltenegger Icka pocházející z Velikonočního ostrova. Na letošní Tourfilm přiletí z Austrálie, kde se podílí na natáčení nové série Pirátů z Karibiku.

Festival Tourfilm se koná od roku 1967 a je nejstarším mezinárodním filmovým festivalem s turistickou tématikou na světě. Rozpočet letošního ročníku festivalu činí více než 4 miliony korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio