Do Karlových Varů přijel legionářský vlak. Připomíná významnou součást československé historie

24. květen 2016

Na karlovarském horním nádraží se představuje Legiovlak – legionářské muzeum na kolejích. Tvoří ho 12 historických vagonů, připomínajících život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během 1. světové války. V lázeňské metropoli bude veřejnosti k dispozici zdarma do 5. června. Pak zamíří do Chebu a Aše.

Historickou vlakovou soupravu tvoří rekonstruované staré vagony. Zpravidla pocházejí z období Rakouska-Uherska a první republiky. Původní vozy legionářských vlaků to ale nejsou. I proto, že v Rusku je jiný rozchod kolejí, a provozování původních vagonů na české železnici není možné.


Široké veřejnosti bude Legiovlak v Karlových Varech přístupný zdarma každý den až do neděle 5. června. Ve všední dny od 8 do 18 a o víkendu od 9 do 19 hodin.

Souprava replik historických vagonů vznikla, za podpory ministerstva obrany a Československé obce legionářské, zejména proto, aby připomněla neprávem opomíjenou část československé historie. Podobnými vlaky se totiž v letech 1918-1920 přepravovaly napříč Ruskem desetitisíce československých legionářů. Průjezd kolem světa si často museli vynutit bojem s bolševiky. Také proto o legionářích minulý režim informoval tendenčně anebo vůbec.

Vozy Legiovlaku představují ubytování legionářů, kinosál ošetřovnu, štábní vůz anebo ubikace. V soupravě nechybí obrněný vůz anebo polní kuchyně. Označení vagonů odpovídá době svého vzniku. Velká část nápisů je vyvedena azbukou.

Do Karlových Varů přijel legionářský vlak, který připomíná významnou součást československé historie

Posádka vlaku dokáže ve zvláštní počítačové databázi vyhledat konkrétní legionáře. A za pomoci příbuzných a návštěvníků doplnit údaje o jednotlivých osobách fotografiemi a další rodinnou historií.

Pro zájemce jsou každý den připraveny komentované prohlídky.

Karlovarský kraj je čtvrtým regionem, kde se Legiovlak představuje. Do roku 2020 souprava procestuje velkou část Česka a také Slovenska.

autor: zdt
Spustit audio