Do zaniklé osady v Krušných horách se chystají filmaři. Hledají dobrovolníky pro kompars

15. červen 2016

Zaniklá osada Königsmühle nedaleko krušnohorského Božího Daru opět ožije. Publicista a badatel Petr Mikšiček bude v prostředí zbytků kamenných zdí natáčet záběry pro jeden z 15 dílů dokumentárního cyklu Krušnohorské horory.

Seriál vzniká pro Destinační agenturu Krušné hory v Ústeckém kraji a pro města a obce v Karlovarském kraji. Jeho obsahem jsou v podstatě pohledy do krušnohorské historie.

Jednotlivé díly tvoří zajímavé příběhy z různých období. Seriál bude obsahovat příběhy krušnohorských loupežníků, boje někdejších sedláků se švédskými vojáky anebo příběhy ze současnosti.

Jeden z posledních dílů seriálu bude například o ztraceném a posléze zachráněném turistovi v blízkosti osady Lesná. Příběh byl přitom inspirován skutečnou události z roku 2015.

V osadě Königsmühle chce štáb natáčet scénu odsunu původního obyvatelstva

Protože jde o nízkorozpočtový projekt, žádá filmový štáb o pomoc dobrovolníky, kteří by vytvořili potřebný kompars. Zájemci by měli přijet v dobovém oblečení ze 40. let minulého století se starými batohy, kufry a žebřiňáky.

Natáčení se odehraje za každého počasí v pondělí 20. června od 18 hodin přímo v zaniklé osadě Königsmühle. Autor projektu a jeho přátelé potřebují na pět desítek lidí. Zároveň ujišťují, že v žádném případě nepůjde o inscenaci násilí anebo bojových situací.

Premiéru celé série Krušné horory chtějí filmaři představit ještě letos právě v krušnohorské osadě Königsmühle. V rámci tradičního landartového setkání.

autor: zdt
Spustit audio