Domov pro seniory Skalka v Chebu nabízí po přestavbě modernější prostředí

27. červen 2017

Domov pro seniory Skalka v Chebu má za sebou první etapu celkové obnovy vnitřních prostor. Rozsáhlou stavební akci, spočívající v kompletní modernizaci dvoupodlažní přístavby hlavní budovy domova, nechal provést Karlovarský kraj.

Obyvatelé domova mají nyní k dispozici útulnou jídelnu se zimní zahradou plnou světla, supermoderní kuchyni. Vznikly zde také nové plně vybavené jednolůžkové pokoje pro klienty trpící stařeckou demencí.

„Právě dokončená první etapa rekonstrukce stála celkem 40 milionů korun. Významnou část nákladů ve výši 26,5 milionu korun získal Karlovarský kraj z dotačního programu ministerstva práce a sociálních věcí.

„Jsme velmi rádi, že obyvatelé domova mají nyní k dispozici příjemné a důstojné prostředí, kde mohou stolovat, ale kde se také mohou setkávat i s rodinou a s přáteli. V oddělení pro klienty s demencí navíc lidé budou mít bezpečné zázemí a potřebné soukromí,“ uvedl náměstek hejtmanky kraje Petr Kubis.

Rekonstrukci zahájili stavbaři v březnu 2016

Postupně stavební firma vybudovala novou jídelnu se zimní zahradou, posezení s občerstvením, prostory kuchyně a část domova, kde žijí osoby s demencí.

„Díky zdařilé rekonstrukci se u nás bude lépe žít nejen těm obyvatelům domova, kteří se potýkají se stařeckou demencí, ale komfortní vybavení mají i zaměstnanci zajišťující především provoz kuchyně,“ vysvětlila ředitelka Domova pro seniory Alena Samuelová.

Ve zvelebování Skalky bude Karlovarský kraj pokračovat. Úspěšně se mu podařilo získat dotaci i na druhou etapu, která se týká vnitřní rekonstrukce budovy.

„V osmipodlažní budově bude provedena výměna všech stávajících dožilých instalací a vytvoření bezbariérových koupelen v každém pokoji klienta. Na akci kraj vynaloží celkem 28 milionů korun, dalších 50 milionů korun nákladů pokryje dotace,“ vyčíslil náměstek Kubis.

Celková rekonstrukce by měla skončit v roce 2018.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio